3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedir?
3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ Bu gün, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla tanınmıştır. Demokrasinin korunmasında basının rolünü vurgulamak, etik gazeteciliği vurgulamak ve basının sansürlendiği dünya ülkelerine bir mesaj vermek amacını taşımaktadır.
Basın özgürlüğü ne anlama gelir?
Basın özgürlüğü, herhangi bir çoğaltma ortamı aracılığıyla haber, fikir ve düşünceleri özgürce ifade etme özgürlüğüdür. Bu, bilgi ve fikirleri özgürce toplama, yorum ve eleştiri yoluyla bunları çoğaltma ve bunları özgürce yayınlama ve yayma hakkını içerir.
3 Mayıs dünyanın ne günü?
Valimiz Sayın Bülent Tekbıyıkoğlu’nun 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü Mesajı, 3 Mayıs 2024
Dünya basın Günü ne zaman?
3 Mayıs, tüm dünyada Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Bu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1993 yılında kararlaştırıldı.
3 Mayıs ne günü?
Türklük Günü veya Türkler Günü, Nihal Atsız’ın Sovyet casusu ve vatan haini olarak adlandırdığı Sabahattin Ali’nin, yazdığı bir yazıda kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle 3 Mayıs 1944’te yargılanmasının anıldığı gündür.
Basının önemi nedir?
Basın özgürlüğü, bireyin bir ülkenin toplumunu etkileyen olaylar hakkında bilgi edinme ve fikir yayma özgürlüğüdür. Basın; toplumu yönlendiren, kamuoyu oluşturan ve bireyin gelişimini sağlayan etkili bir güç olduğundan topluma doğru bilginin iletilmesi önemlidir.
İfade özgürlüğünün sınırları nelerdir?
1. Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu otoritesinin müdahalesi olmaksızın ve sınırlar gözetilmeksizin görüş sahibi olma ve bilgi ve fikir alma ve yayma özgürlüğünü içerir.
Basın kavramı nedir?
Dar anlamda basın yalnızca gazete ve dergileri kapsarken, daha geniş anlamda basının belirli zamanlarda basılan ve topluma her türlü haber ve fikri ileten tüm yayın ürünlerini kapsar. Genellikle günlük basın ürünlerine gazete, haftalık, iki haftada bir ve aylık basın ürünlerine ise dergi denir.
3 Mayıs neden Türkçü Günü?
3 Mayıs’ın birinci yıldönümü, 1945’te Tophane Askeri Hapishanesi’nde tutuklu bulunan bir grup Türk’ün açık masa toplantısıyla kutlandı. Sonraki yıllarda çeşitli törenlerle kutlandı ve Türk milliyetçilerinin bir geleneği olan Türkçülük Günü kuruldu.
3 Mayıs 1920’de ne oldu?
1920 – Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk Bakanlar Kurulu kuruldu. İcra Müdürleri Kurulu, Mustafa Kemal başkanlığında ilk toplantısını yaptı.
3 Mayıs’ta kimler doğdu?
Sanatçı Walter Slezak 45 yıl önce doğdu. Sanatçı Drauzio Varella 32 yıl önce doğdu. Sanatçı Seton I. Miller 122 yıl önce doğdu. Sanatçı Ben Elton 65 yıl önce doğdu. Daha fazla makale…
Bugün dünya gazeteciler günü mü?
Kaymakamımız Sayın Bayram KÖSE’nin 3 gün önce yayınladığı “21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü” kutlama mesajı
Gazeteciler Bayramı ne zaman?
Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi 2024’te 180 ülke arasında 158. sırada yer alan ülkemizde, 24 Temmuz’da “Gazeteciler ve Basın Günü”nü sembolik olarak kutlayabiliriz. Bu nedenle 24 Temmuz, meslek örgütlerince “24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü” olarak adlandırılıyor.
Gazeteciler Günü ne zaman kuruldu?
Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak amacıyla 1962 yılından bu yana her yıl 10 Ocak’ta kutlanan Türkiye’ye özgü bir gündür.
Anayasada basın özgürlüğü güvence altına alınmış mıdır?
Anayasanın 26. maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre, “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir.” Bu hürriyet, resmî makamların müdahalesi olmaksızın bilgi ve fikir alma ve yayma hürriyetini de kapsar.
Haberleşme özgürlüğü ne demek?
(Anayasa, Madde 22): Herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır. Hiç kimsenin telefonu dinlenemez, mektupları açılamaz veya okunamaz, bilgisi ve izni olmadan. Bunlar kanunla korunmaktadır. veya ortak açıklama ve yayma hakkına sahiptir.
Kişi özgürlüğü ne demek?
Bir tanıma göre kişisel özgürlük, “kişinin fiziksel veya bedensel özgürlüğü; başka bir deyişle, kişinin fiziksel mekan içinde hareket etme ve devinme özgürlüğüdür”; bir başka tanıma göre ise “herkes faaliyetini dilediği gibi ve dilediği yönde yapma hakkına sahiptir”.
Kamu özgürlüğü nedir?
Genel kamu hakları, genellikle kamu kurumlarıyla yasal bir ilişkiye ihtiyaç duymadan bireylerin yararlandığı bazı yasal yetkilerdir. Genel kamu haklarına “temel haklar ve özgürlükler” veya “kamu özgürlükleri” de denir.