Kimyon hangi illerde yetişir?
Ülkemizde kimyon üretiminin yüksek olmasının başlıca nedenlerinden biri iklim değişikliğidir. Bölgelerimizin çoğunda hakim olan karasal iklim kimyon yetiştiriciliği için idealdir. Eskişehir, Kütahya ve Afyon bölgelerimiz uygun iklimi rahatlıkla sağlamaktadır.
1 dönüm tarladan ne kadar kimyon çıkar?
Uzun süreli depolama için nem oranı %8-10’u geçmemeli, depolamanın bağıl nemi %50’nin altında olmalı ve tohumlar ışığa maruz bırakılmamalıdır. Dekar başına kimyon verimi, ekolojik koşullara, yetiştirme tekniğine ve kullanılan tohumların kalitesine bağlı olarak 45 ila 90 kg/gün arasında değişmektedir.
Kimyon soğuğa dayanıklı mı?
Kimyon bitkisi yazları sıcak, kışları soğuk olan yerleri sever. Özellikle karasal iklime uygunluğu nedeniyle Orta Anadolu bölgesinde yetiştirilen tarım ürünlerine kimyon eklenir.
Kimyon tarlaya nasıl ekilir?
Kimyon ekimi; Ekim mibzeri ile günde 1-1,5 kg tohum ekilerek, 14-20 cm sıra arası ve 2-3 cm derinlikte yapılır. Serpme ekimde ise dekara 2 kg tohum ekilir. Kimyonun toprak yüzeyinde ilk çimlenme ve gelişme evresi çok yavaş olduğundan yabancı otlarla rekabeti düşüktür.
1 kilo kimyon kaç para?
1 kg kimyonun fiyatı 388,65 TL’dir.
Kimyon kaç ayda biçilir?
Kimyon, tıbbi ve aromatik bir bitki olup, genellikle baharat ve ilaç sanayinde kullanılan kazık kök yapısına sahip bir bitkidir. Orta Anadolu’da çorak alanlarda arazinin nadasa bırakıldığı durumlarda, nadasa bırakılan alanları azaltmak için ekim yapılabilir. Olgunlaşmaya kadar geçen ortalama gün sayısı 120-130 gündür.
Kimyon hangi aylarda ekilir?
Orta Anadolu Bölgesi’ndeki iklim koşullarına bağlı olarak kimyon ekimi Şubat sonu ile 20-25 Mart tarihleri arasında yapılmalıdır. Bu dönemde tohumların 1-2 cm derinliğe ve dekara 1-1,5 kg tohum ekilmesi önerilir.
Kimyon susuz yetişir mi?
İklim ve toprak gereksinimleri Karasal iklimin hakim olduğu Orta Anadolu bölgesi, kimyon bitkisi için önemli bir ekolojik avantaj sunmaktadır. Sulama yapılmadan yetiştirilen kimyonun yıllık yağış gereksinimi 300-400 mm’dir. yakındır.
Kimyon sanayide kullanılır mı?
Kimyon, gıda sanayinde (baharat, katkı maddesi, esansiyel yağ vb.), eczacılıkta ve parfümeride hammadde olarak kullanılır.
Kaç çeşit kimyon vardır?
Ülkemizde yaygın olarak bilinen üç farklı kimyon türü vardır. En yaygın kullanılan kimyon türü beyaz kimyondur. Beyaz kimyon diğer kimyon türlerine göre daha hafif ve yumuşak bir tada sahiptir. Siyah kimyon beyaz kimyona en yakın baharat türü olarak kabul edilir.
Kimyona ot ilacı atılır mı?
c) Çıkış sonrası: Herbisit, kimyonun 4-5 yapraklı, yabancı otların ise 2-5 yapraklı olduğu gelişme dönemlerinde uygulanmalıdır. Bakanlıkça yayımlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında önerilen bitki koruma ürünleri ve dozajları kullanılır.
Kimyon neyi sever?
Neredeyse tüm baharatların sevgilisi olan patates, kimyonla da iyi gider. Hafifçe hazırlanmış bir patates salatası, kimyonun aromasıyla taçlanır. Özellikle doğu ve güneydoğu mutfağının bu nadir lezzeti, içerdiği kimyon baharatı sayesinde zirveye ulaşır ve doğal olarak sindirimi daha kolaydır.
En iyi kimyon nerede yetişir?
Wikipedia kaynaklarına göre kimyon Orta Doğu’da yetişir, ancak ülke ülke nerede yetiştiğini bilmek istiyorsanız, tam listeyi aşağıda bulabilirsiniz. Ülkemizde çoğunlukla Konya, Ankara ve Eskişehir’de yetişen kimyon bitkisi, tüm dünyada yaygın olan harika aromatik bir baharattır.
Kimyon tohumu nasıl olur?
Olgunlaştıktan sonra toplanan ve kurutulan kimyon bitkisinin tohumlarından veya bu tohumların öğütülmesiyle elde edilir. Keskin, acımsı ve biraz da buruk bir tada sahiptir. Bahçenizde veya iç mekanda kolayca yetiştirebilirsiniz.
Kimyon faydaları nelerdir?
Kimyonun sağlık yararları şu şekilde özetlenebilir: Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerle savaşarak vücudu korur. Sindirim enzimlerini artırarak şişkinliği giderir Makale… •3 Eylül 2024
2024 kimyon Fiyatı Ne Kadar?
Kimyon Vadeli İşlemleri Geçmiş VerileriTarihŞimdiAçık28.11.202424.990,0024.870,0027.11.202424.890,0024.930,0026.11.202425.050,0025.010,0025.11.202425.085,0024.
Kimyon hangi aylarda ekilir?
Orta Anadolu Bölgesi’ndeki iklim koşullarına bağlı olarak kimyon ekimi Şubat sonu ile 20-25 Mart tarihleri arasında yapılmalıdır. Bu dönemde tohumların 1-2 cm derinliğe ve dekara 1-1,5 kg tohum ekilmesi önerilir.
Kimyon nerenin meşhur?
Özellikle kimyon; İran, Özbekistan, Tacikistan, Fas, Mısır, Hindistan, Suriye, Meksika, Türkiye ve Şili’de yetiştirilir. Bu bölgelerde özellikle et yemeklerinde yaygın olarak kullanılır. Bu baharat özellikle Hindistan’da yaygın olarak kullanılır.
Kimyon Türkiye’de üretiliyor mu?
Ülkemizde kimyon üretimi başta Ankara, Konya ve Kayseri olmak üzere 10 ilde yapılmaktadır.