İçeriğe geç

Cezai Şart Nasıl Talep Edilir

Cezai şart ne zaman istenir?

Alacaklı, görev ihlali sonucu herhangi bir zarar görmese bile, ifaya ek olarak sözleşmesel bir ceza talep edebilir. İfaya bağlı ceza koşulu, zarar koşulunu gerektirmez. Alacaklı, borçlunun ihmalkar davranışı sonucu herhangi bir zarar görmese bile, kararlaştırılan sözleşmesel cezayı talep edebilir.

Cezai şart için ihtar gerekir mi?

Zira taraflar arasında akdedilen sözleşmede cezanın nasıl tahsil edileceğine ilişkin açık bir hüküm varsa, bu hükümlerin uygulanması için alacaklının borçluya ihtar veya ihbarda bulunması gerekmez.

Cezai şart nasıl belirlenir?

Ceza maddesini ileri sürmek için zararın ispatı gerekli değildir. “Alacaklının zararı kararlaştırılan ceza miktarını aşarsa, alacaklı borçlunun kusurlu olduğunu ispat etmediği sürece aşan miktarı talep edemez.” Alacaklı hem uğranılan zararı hem de bu zararın ceza maddesini aştığını ispatlamalıdır.

Sözleşmeden dönme halinde cezai şart istenebilir mi?

Borçlu, sözleşme cezasını ödeyerek tek taraflı bir cayma hakkına sahip olduğunu ispat etme hakkını saklı tutar. Borçlu, alacaklıyla yaptığı sözleşmede, isterse sözleşmeden cayabilir ve alacaklıya yalnızca sözleşme cezasını ödeyebilir.

Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?

Sözleşmede yer alan cezai şart dışında, taraflar arasındaki sözleşmede gecikme halinde tazminat ödenmesine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Cezai şart para olmak zorunda mı?

Cezai şartın etkili olabilmesi için öncelikle geçerli bir asli borcun bulunması gerekir.19 Ayrıca cezai şartın asli borçtan bağımsız ve parasal nitelikte olması gerekir.

Cezası şart ve tazminat aynı anda istenebilir mi?

Sözleşmesel ceza, hiçbir zarar meydana gelmese bile talep edilebilirken, zarar olmaksızın tazminat talebi mümkün değildir. Sözleşmesel ceza ve zararların kümülatif olarak iddia edilmesi mümkün değildir; bu durumda sözleşmesel ceza, zararlara mahsup edilecektir.

Cezai şart kısmi talep edilebilir mi?

Alacaklının zararı ceza tutarını aşmışsa, ceza şartına ek olarak sadece aşan tutarı talep edebilir.

Cezai şart için kusur aranır mı?

Ceza maddesi borçlusunun ceza maddesini ödemekle yükümlü olması için kusurlu olması gerekmesine rağmen, borçlunun kusurunu ispat yükü alacaklıya ait değildir. Bu durum, ceza maddesi ilişkisi bağlamında borçlunun kesin sorumluluk ilkesinin tanınmasını gerektirmez.

Cezai şart tek taraflı olur mu?

Cezai şart genellikle sözleşmelerde belirtilse de, cezai şart mutlaka bir anlaşmanın sonucu olmak zorunda değildir, tek taraflı bir hukuki işlemle de elde edilebilir. İş hayatında, cezai şartlara genellikle taraflar arasındaki sözleşmelerde rastlanır.

Borcu sona erdiren haller nelerdir?

Bir borç ilişkisinin sona ermesinin altı ana nedeni vardır. Bu nedenler, geri çekilme, sözleşmenin feshi, sözleşmenin iptali, sözleşmenin sona ermesi, ifanın aşırı zorluğu nedeniyle sözleşmeden çekilme veya borç ilişkisinin sona ermesi ve yenilenmesidir.

Cezai şart müspet zarar mıdır?

Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.

Sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?

Sözleşme, sözleşmede öngörülen sebeplerden başka bir sebeple ve vaktinden önce feshedilirse, sözleşmeyi fesheden tarafa sözleşme cezası ödenmesi emredilebilir. Böyle bir ceza maddesi, sözleşmenin haksız yere feshedilmesini önlemek için tasarlanmıştır.

Cezai şarta KDV uygulanır mı?

“İsme yapılan cezai şart şeklindeki ödemeler, bir mal veya hizmet karşılığında yapılmadığından KDV’ye tabi değildir.”

Cezai şart ne zaman muaccel olur?

Peki ceza maddesi ne zaman vadesi gelir? Ceza maddesi sözleşmede kararlaştırıldığı için, yukarıda belirtilen koşul gerçekleştiğinde, yani yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda vadesi gelir. Ceza maddesinin vadesi gelmesi için borçlunun ödemeyi geciktirmesine gerek yoktur.

Ceza koşulu hangi durumlarda uygulanır?

Sözleşmesel ceza veya eski Borçlar Kanunu’nda adlandırıldığı şekliyle ceza maddesi, alacaklıyı kaybını ispat etme yükümlülüğünden kurtarır ve ona sözleşmesel cezanın belirli ve açıkça belirlenmiş bir miktarını talep etme olanağı tanır. Sözleşmesel bir cezayı iddia etmek için borçlunun kusurlu olması gerekse de, alacaklı herhangi bir kayba uğramamış olmalıdır.

Cezası şart ve tazminat aynı anda istenebilir mi?

Zarar olmasa bile ceza şartı talep edilebilirken, zarar olmadan tazminat talep edilemez. Ceza şartı ve tazminatın birlikte talep edilmesi söz konusu olamaz; bu durumda cezanın tazminattan mahsup edilmesi gerekir.

Sözleşme feshedildikten sonra cezai şart istenir mi?

Somut olayda davacının iş sözleşmesinin, sözleşmenin başlangıcından itibaren 3 yıl içinde ve haklı bir sebep olmaksızın davalı işveren tarafından feshedildiği varsayıldığından, sözleşmede kararlaştırılan cezai şartı talep etme hakkı bulunmaktadır.

Cezai şart için kusur aranır mı?

Ceza maddesi borçlusunun ceza maddesini ödemekle yükümlü olması için kusurlu olması gerekmesine rağmen, borçlunun kusurunu ispat yükü alacaklıya ait değildir. Bu durum, ceza maddesi ilişkisi bağlamında borçlunun kesin sorumluluk ilkesinin tanınmasını gerektirmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort