Beyşehir Eski Adı
Beyşehir tarihin köklü şehirlerinden birisidir ve Anadolu’nun batısında yer almaktadır. Konya ilinin merkezinde bulunan Beyşehir, tarih boyunca birçok isim ile anıldı. Tarihi kaynaklarda Mısır kralı Psammetik I’in komutasında M.Ö. 664 yılında Peysev olarak geçmektedir.
Beyşehir’in Tarihçesi
Beyşehir, tarihi kaynaklara göre M.Ö. 664 yılında Mısır kralı Psammetik I tarafından kurulmuştur ve o zamanlar Peysev olarak anılmaktadır. Beyşehir, kuruluşundan bu yana birçok farklı isim taşımıştır. M.Ö. 664 yılından itibaren Peysev, M.Ö. 545 yıllarında Cotyaeum, M.S. 8.yüzyılda Beschast ve M.S. 12.yüzyılda Bessac olarak anılmıştır.
Bessac, Beyşehir’in M.S. 12.yüzyılda kullanılan ismidir. Bessac kelimesinin manası, beyaz taş anlamına gelmektedir. Bu isim, şehirdeki sarp kayalıkların ve taşların nedeni ile verilmiştir. Beyşehir, M.S. 13.yüzyılda Beschach olarak anılmaya başlanmış, M.S. 17.yüzyılda ise Beyşehir olarak değiştirilmiştir.
Beyşehir’in Tarihsel Önemi
Beyşehir’in tarihteki önemi, çevredeki toprakların farklı zamanlarda değişen siyasi iktidarlar tarafından kontrol edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Beyşehir, M.Ö. 664’ten itibaren Mısır kralı Psammetik I tarafından kontrol edilmiş ve daha sonra Bizans İmparatorluğu tarafından kontrol edilmiştir. M.S. 1071’de Bizans İmparatorluğu tarafından kontrol edilen Beyşehir, Selçuklu İmparatorluğu tarafından alınmış ve bu şehirde çeşitli ticari faaliyetlerin geliştirilmesi konusunda çaba sarf edilmiştir.
Beyşehir, M.S. 13.yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından kontrol edilmeye başlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu, Beyşehir’in tarihsel önemini artırmış ve burada çeşitli ticari faaliyetleri teşvik etmiştir. Beyşehir, bu çabalar sayesinde tarih boyunca birçok kültürün ve dinin etkisi altında kalmıştır.
Beyşehir, çeşitli tarihsel olayların neden olduğu isim değişiklikleri görmüştür. M.Ö. 664’ten bu yana, Beyşehir Peysev, Cotyaeum, Beschast, Bessac ve Beyşehir olarak bilinmektedir. Beyşehir, tarihsel önemini korumakta ve bugün hala çeşitli ticari faaliyetlerin merkezi olarak önemini korumaktadır.